Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Όχι στο όνομά μαςΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Όχι στο όνομα των αγώνων μας – Όχι στο όνομά μας


Δε θα μπορούσα παρά να προσυπογράψω. Διαβάστε εδώ ένα σχετικό κείμενο. Είναι εξαιρετικό.

21 σχόλια:

Snowball είπε...

Σωστός...

Vlaxos είπε...

Ενδιαφέρον και στην πρωτη αναγνωση μου άρεσε.

Υπάρχει όμως κατι παράξενα απροσδιόριστο που δεν μου κολλάει.

Μπορεί απλά να είμαι καχύποπτος ή να γερνάω

Δεν ξερω, ίσως να πρέπει να το ξαναδιαβάσω κάποια άλλη στιγμή...

The Motorcycle boy είπε...

Δίκιο έχει ο Βλάχος. Ο τύπος που έγραψε το συγκεκριμένο κείμενο απλώς προτρέπει σε λιντσάρισμα. Ας πάει να γαμηθεί λοιπόν κι ας του πει κάποιος οτι όταν γράφει "όχι στο όνομά μας" καλά θα κάνει να το εννοεί κιόλας. Τι σκατά "όχι στο όνομά μας" είναι αυτό όταν βγάζει προκήρυξη εξ ονόματός μας; Και μας καλεί και σε διαδήλωση κιόλας!

Υ.Γ.: Ρε ουστ!

Snowball είπε...

Προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει λυντσάρισμα σε κάτι τέτοιους για πολλούς λόγους αλλά δεν είναι της παρούσης και δεν είμαι κι ο συγγραφέας του κειμένου το οποίο κατ' εμέ εκφράζει την δίκαιη οργή γι' αυτό που συνέβη χωρίς να προσπαθεί να δώσει άμεσο πολιτικό στίγμα, όπως θα το σκεφτόταν ίσως ο μέσος άνθρωπος...

The Motorcycle boy είπε...

Λιντσάρισμα δεν αξίζει σε κανέναν -αν θέλουμε να μιλάμε για μια καλύτερη κοινωνία στην οποία ελπίζουμε. Το λιντσάρισμα είναι η αποκτήνωση του ανθρώπου μέσα από τον όχλο, ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Η οργή είναι δίκαιη όταν στρέφεται ΚΑΙ προς τους εαυτούς μας -όχι όταν τα χώνουμε μονίμως στους άλλους.

px είπε...

Νομίζω πάντως ότι η οργή εναντίον όσων έπραξαν ό,τι έπραξαν είναι μορφή αυτοκριτικής. Το ότι προσωποποιείται (και δικαίως), νομίζω ότι με κάποιο τρόπο δείχνει πέραν των άλλων και αυτό.

The Motorcycle boy είπε...

Ε, πως είναι αυτοκριτική το λιντσάρισμα βρε παιδί μου! Και τι θα πει: "αυτοί που το έκαναν" Κι αυτοί που δεν το έκαναν, αλλά θα το επέτρεπαν ή θα το επικροτούσαν; Κι όσοι πέρασαν από εκεί αλλά δεν έδωσαν σημασία; Και όσοι από μας επικροτήσαμε κάποτε (ή επικροτούμε ακόμα) τα σπασίματα;

Αυτό που λέω είναι οτι τις μολότωφ εκεί μέσα τις πετάξαμε όλοι μας και καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε πως θα αλλάξουμε πορεία. Δεν θέλω να επεκταθώ -σκέψου το.

Vlaxos είπε...

Δεν μπαίνω συχνα στα mail μου και μολις χθες είδα ένα που μου στείλανε.
Έχει σχέση με αυτα που λέει ο Μοτοσακός

Θα το κανω αναρτηση

px είπε...

Δεν έχεις άδικο, ρε φίλε μοτοσακέ. Σάρκα από τη σάρκα (έστω κι αν μεσολάβησαν μεταλλάξεις) κι εικόνα της εικόνας μας (έστω κι αν σημειώθηκαν παραμορφώσεις). Όπως και να 'χει, συμφωνώ με την ανάγκη του ξανακοιτάγματος. Όχι θεωρητικά, σαν εκείνες τις απείρου κάλλους παραδοχές των λαθών του ΚΚΕ. Όμως, δε θέλω να σκεπάσω με τη συλλογική ενοχή, την ατομική ευθύνη. Και φέρουν ευθύνη. Πρωτίστως για τις ζωές. Δευτερευόντως, πολύ δευτερευόντως, για το ξεφούσκωμα ενός κινήματος που έστω και ερήμην του συνδέθηκε μ' αυτές τις πράξεις.

The Motorcycle boy είπε...

Ναι -δεν διαφωνώ. Ας τους βρει το κίνημα από μόνο του κι ας τους ξεβρακώσει, αν θέλει να εξακολουθεί να θεωρείται κίνημα κι όχι περιχαρακωμένος χώρος.
Οι μπλόγκερς βέβαια που πετάγονται σαν τσουτσούδες να διαμαρτυρηθούν είναι οι λιγότερο σχετικοί με το όλο θέμα -ας μην κοροϊδευόμαστε. Μου είναι λίγο απεχθές μια δράκα καναπεδάτων (σαν κι εμένα) να απειλεί εκ του ασφαλούς.

Snowball είπε...

"Ας τους βρει το κίνημα και ας τους ξεβρακώσει..."

Δουλευόμαστε έτσι?
Το ξέρεις πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό διότι υπάρχει μια διεστραμμένη αντίληψη περί αλληλεγγύης και ή μαζί μας ή με τους απέναντι...
Να' χαμε να λέγαμε, αν ήθελε το κίνημα μπορούσε τόσα χρόνια να τους απομονώσει αλλά το κίνημα παίζει το πουλάκι του και δίνει δικαίωμα στους καναπεδάτους(σαν και εμένα) να το κρίνουν... Πρόβλημά του λοιπόν του κινήματος...

Λυντσάρισμα και απομόνωση, φυσική και πολιτική, στους αντικοινωικούς, ψυχωσικούς τάχα μου αγωνιστές ΤΩΡΑ!!!

The Motorcycle boy είπε...

Snowball καλύτερα θα ήταν να μεταφέρεις ολόκληρη μια φράση, για να μην βγάζεις νοήματα στα κουτουρού. "Ας τους βρει το κίνημα κι ας τους ξεβρακώσει αν θέλει να εξακολουθεί να θεωρείται κίνημα κι όχι περιχαρακωμένος χώρος". ΑΝ ΘΕΛΕΙ. Αν δε θέλει -δική του δουλειά, εγώ και εσύ που είμαστε απέξω δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε υποδείξεις. Διαφωνείς; Πήγαινε να συμμετάσχεις και να αλλάξεις τους συσχετισμούς.

Αλλά τα τσιτάτα περί λιντσαρίσματος μου κάνουν απλώς για όχλο που άγεται και φέρεται. Άκου "λιντάρισμα και απομόνωση"! Ούτε τι σημαίνει το λιντσάρισμα δεν ξέρεις μου φαίνεται...

Snowball είπε...

Ωραία αν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ας παραπέσει σε περιχαρακαωμένο χώρο και ας μείνει να κάνει μπαλάκια με την μύξα του γιατί αυτό μόνο θα του απομείνει όταν φάει την ροχάλα της κοινωνίας... Διότι το κίνημα, το όποιο κίνημα, έχει λόγο ύπαρξης όταν αλληλεπιδρά με την κοινωνία, όταν χάνει αυτή την επαφή τότε πάει καλλιά του... Εγώ λοιπόν σαν καναπεδάτος και εντελώς περιστασιακός κινηματίας προσπαθώ να αλλάξω τους συσχετισμούς λέγοντας ότι το κίνημα πρέπει να απομονώσει άμεσα τα αντικοινωνικά, απολίτικά, χουλιγκανίστικα στοιχεία που παρεισφρύουν κατα καιρούς και εκμεταλλέυονται την μεγαλοψυχία του κινήματος με αποτέλεσμα αυτό να τρώει την κεφάλα του... Πρέπει να απομονώνονται πολιτικά και να τους σαπίζουν στο ξύλο άμα τη εμφανίσει, με την μία που κουνάνε το κωλαράκι τους...Θέλουν τα ΚΝΑΤ τους να ισιώσουν...

Πώς σου φαίνεται αυτή η επεξήγηση του λυντσαρίμστος?

The Motorcycle boy είπε...

Όπως ακριβώς την περιέγραψες -κνίτικη, τραμπούκικη και εν γένει αρτηριοσκληρωτική. Ρεζουμέ, αν κάποιος ακολουθούσε πιστά την άποψή σου το μόνο που θα κατάφερνε είναι να κάνει χειρότερα από τους μαλάκες που κάψανε τους ανθρώπους στην τράπεζα. Και παρενθετικά, ακριβώς η συλλογιστική που προασπίζεσαι εκφράζεται με ενέργειες σαν αυτές που στοίχησαν τη ζωή τριών ανθρώπων. Η συλλογιστική "ο μικροαστισμός στο απόσπασμα" δεν διαφέρει από τη συλλογιστική σου "ο μπαχαλακισμός στο απόσπασμα".

Παραπέρα -το να είσαι εκτός και να έχεις άποψη για τους εντός, μου φαίνεται σαν απευθείας μεταφορά του τηλεκανιβαλισμού στην καθημερινότητα.

Εν κατακλείδι -μήπως πρόκειται να καταλήξεις στο αθάνατο: "ένας Παπαδόπουλος σας χρειάζεται";
Αναρωτιέμαι.

Snowball είπε...

Ήμουν σίγουρος για τα αντανακλαστικά σου, το ήξερα ότι τα ΚΝΑΤ θα ξυπνούσαν κάτι μέσα σου...

Αφού αναγνωρίζεις την φύση του ως "μπαχαλακισμού" γιατί δεν τον καταδικάζεις, τι σε φρενάρει? Ο μπαμπούλας του μικροαστισμού ή η παραδοχή του?

Το τι κάνει η συλλογιστική μου άστο να το κρίνει κανάς άλλος, τα συμπεράσματα που βγάζεις είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου...

Έχω άποψη για τους εντός, όπως έχεις κι εσύ, κατά δήλωσή σου καναπεδάτος... Μήπως το δικαίωμα το έχεις μόνο εσύ?

Τις αντχομινιές τις παραβλέπω και το γενικότερο ύφος...

Όχι Παπαδόπουλο, Κονδύλη, Κονδύλη!!!

Vlaxos είπε...

Τωρα, αν εγω πω οτι ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ λέτε λίγο πολύ το ίδιο, θα είμαι τελείως λάθος;;

Συμφωνείτε συμφωνείτε στην "γενόμενη ζημιά", στην αναγκαιότητα "αντιμετώπισης", συφωνείτε στο ότι εδώ και καιρό υπηρχε αδράνεια (τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο) στην αντιμετώπιση αυτού που πολλοί βλέπαμε να έρχεται, αλλα λίγοι μιλούσαν ή απλά ομφαλοσκοπούσαν

Προσωπικά και για αρχή, αυτα μου κάνουν και αυτα μετράνε.

Όπως λέμε "τον δρόμο τον φτιαχνει κανείς στην πορέια" ή μήπως όχι;

(Μ΄αρέσει όμως αυτη η αντιπαράθεση επιχειρηματων, έχει πράγματα να πει.)

The Motorcycle boy είπε...

Αν τα ΚΝΑΤ ξυπνάνε μέσα σε κάποιον που αντιτίθεται σε λιντσάρισμα μάλλον δεν ξέρεις τι είναι τα ΚΝΑΤ.

"Αφού αναγνωρίζεις γιατί δεν καταδικάζεις;" Μα πόσο πολύ τηλεοπτικό δικαστήριο είναι αυτό! Πόσο πολύ Άδωνης και Πρετεντέρης!

Τι να καταδικάσω; Και τι είμαι για να καταδικάσω; Έγραψα οτι ΑΥΤΟΙ που τα έκαναν ήταν μαλάκες και δολοφόνοι. Θες να βγάλω και φιρμάνι -δικαστική απόφαση ας πούμε;
Και "η φύση γενικότερα του μπαχαλακισμού" είναι μια πανέμορφη ρετσέτα για να πάρουμε τα κεφάλια δικαίων και αδίκων. Θα σε ρωτήσω απλά: Η διαδήλωση της συγκεκριμένης μέρας είχε αιτήματα να μην κοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και να μη γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (συν να μην αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις) -αυτά σε χοντρές γραμμές. Αν τα πάρουμε κατά γράμμα λοιπόν, δεν είναι μπαχαλακισμός η περικύκλωση της βουλής και το "να καεί, να καεί"; Να το καταδικάσω κι αυτό κύριε Εισαγγελάτε μου;

Παραδέχεσαι οτι είμαστε και οι δυο απέξω -ευτυχώς! Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά του "είμαι απέξω, ας τα βρουν μόνοι τους εκεί μέσα" (η γνώμη μου) με το "είμαι απέξω και θεωρώ οτι πρέπει να λιντσάρουμε τους από μέσα" (η γνώμη σου) -έχεις μάλλον κάποιο πρόβλημα αντιληπτικής φύσεως.

Όχι Βλάχο -δεν λέμε τα ίδια, με άνθρωπο που προτείνει λιντσαρίσματα ποτέ στη ζωή μου δεν είπα (ούτε πρόκειται να πω) τα ίδια.

Vlaxos είπε...

Μοτοσακέ,

φανταζομαι να κατανοείς πως η ιδέα του λυντσαρίσματος, σε προσωπικό επίπεδο δεν με βρίσκει συμφωνο, καθώς και εκείνη η ατακα στο κειμενο που έλεγε "καλύτερα ρουφιάνος παρά δολοφόνος"

Υπεραπλουστεύσεις, γενικεύσεις και τσουβαλοποιήσεις ποτέ δεν μου άρεσαν

Θέλω να πιστευω όμως, πως μέχρι ενα βαθμό κατανοώ (χωρίς να αποδέχομαι) την συναισθηματική φόρτιση (ειλικρινή ή οχι) που ώθησε καποιον να βγαλει ενα τέτοιο κείμενο.

Τωρα, για το αν τελικά ο Snowball, εννοεί κυριολεκτικά το λυντσάρισμα ως τέτοιο ή κατι άλλο, δεν μπορω να είμαι σιγουρος.

Η δικια μου προσωπική θεση πάντως πάνω σε αυτό είναι αρνητική.

Αποτελεί σίγουρα ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις και τελικά, σε συνδυασμό με εκείνα τα "κοινά" που αναφέρω παραπάνω, μπορούν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορουν να τοποθετηθούν, αναλυθούν και να αξιολογηθούν τελικά οι διαφορετικές οπτικές.

Για μενα, το ζουμί της υποθεσης και το αισιόδοξο είναι πως πλεον ένας ολόκληρος χώρος, αρχίζει και προβληματίζεται σοβαρά πάνω σε θεματα που έμεναν πάντα στο πίσω μερος του μυαλού όσων ασχολούνταν (καναπεδάτοι ή όχι)

Το αν τελικά θα βγάλει τίποτα καλό αυτή η ομφαλοσκόπιση ή αν απλά θα αναστείλει συγκυριακά ορισμένες συμπεριφορές, δεν μενει παρά να περιμένουμε να δέιξει.

Εδω γύρω θα είμαστε

The Motorcycle boy είπε...

Βλάχο μου, η συναισθηματική φόρτιση μάς ωθεί στο να σπάσουμε ένα τζάμι ή (άιντε) ένα κεφάλι -όχι στο να κάτσουμε κάτω και να γράψουμε ένα κείμενο. Είναι σα να λέμε οτι κάτι κάβλες που είχα τις εκτόνωσα γράφοντας ένα διήγημα με σεξουαλικό περιέχομενο!

Τέλος πάντων, αυτό που εγώ είδα είναι οτι μετά την αρχική (μαλακισμένη, κοντόφθαλμη, σταλινική) αντίδραση του χώρου ήρθαν οι ελπιδοφόρες απόψεις πολλών αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων. Χάρηκα που το είδα και μακάρι να συνεχιστεί μπας και σταματήσει η νταβατζοποίηση πέριξ της πλατείας.

Snowball είπε...

"...Όχι Βλάχο -δεν λέμε τα ίδια, με άνθρωπο που προτείνει λιντσαρίσματα ποτέ στη ζωή μου δεν είπα (ούτε πρόκειται να πω) τα ίδια..."

Σαφώς και δεν λέμε τα ίδια, ίσως είναι το μοναδικό που συμφωνούμε...

Anyway, επειδή δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε και δεν έχει νόημα να απαντάμε λέξη λέξη ο ένας στον άλλο, να πω κάτι τελευταίο...

Άποψή μου είναι ότι το όποιο κίνημα οφείλει να περιφρουρεί τον εαυτό του και την υστεροφημία του και οφείλει να διαλέγει σωστά αυτούς που επιλέγει να συμμαχήσει ή να υπερασπιστεί... Η λογική άσπρο μάυρο, μαζί μας ή εναντίον μας, τα "παιδιά" είναι κατά του κράτους άρα μαζί μας, είναι ΑΚΥΡΗ,ΑΚΥΡΗ, ΑΚΥΡΗ!!! Αν χρειάζεται ματσούκι/λυντσάρισμα/ξυλοφόρτωμα σε κάποιους, καλώς να τους έρθει, άρα ΚΝΑΤ και πάλι ΚΝΑΤ, σύντροφοι...Κατά τ' άλλα μεγάλοι άνθρωποι είμαστε όλοι, τα περί Εισαγγελάτων είναι φτηνοί λαικισμοί...

Αυτά και την καλημέρα μου...

Υ.Γ. Τον Κονδύλη, τον Κονδύλη!!!!

The Motorcycle boy είπε...

Πως περνάς από το προφανές στο τραμπουκοφανές!
Συμφωνώ απολύτως -είναι υποχρέωση του κάθε κινήματος να περιφρουρεί τον εαυτό του.
Αυτό το "αν χρειάζεται ματσούκι" από που προκύπτει; Και ποιος το ορίζει; Περιφρούρηση του κινήματος θεωρήθηκε το ξυλοφόρτωμα του Κάιν επειδή τόλμησε να εκφράσει διαφορετική από την κρατούσα άποψη!
Ενννοώ -ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους αφορισμούς μας.